Ρομποτική

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί έναν καινοτόμο τομέα μάθησης, στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να προσεγγίζουν τις Θετικές Επιστήμες μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό. Στόχος του club είναι να προσεγγίσει με βιωματικό και ολιστικό τρόπο έννοιες των επιστημονικών πεδίων που ορίζονται ως “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Επίσης, να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, αλλά και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά θα δουλεύουν σε ομάδες και, υπό την καθοδήγηση έμπειρης παιδαγωγού, θα δημιουργούν ρομπότ με το υλικό της Lego Education. Σαν αποτέλεσμα, θα ανακαλύπτουν έννοιες μηχανικής και φυσικής και θα εξασκούνται σε δεξιότητες σχεδιασμού, παρατηρητικότητας και αντίληψης. Μέσω ενός κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού θα μαθαίνουν να προγραμματίζουν και να δίνουν εντολές στα ρομπότ τους, τα οποία θα καλούνται να εκτελούν διάφορες δοκιμασίες. Έτσι, θα αναπτύσσουν δεξιότητες προγραμματισμού και θα ανακαλύπτουν σταδιακά μαθηματικές έννοιες, όπως ο αλγόριθμος, οι αναλογίες, τα μοτίβα.
Μέσω της μεθόδου δοκιμή-λάθος-αναστοχασμός τα παιδιά θα κάνουν τις δημιουργίες τους να παίρνουν ζωή και να κινούνται, θα εμπλέκονται σε περιπετειώδεις αποστολές και θα βελτιώνονται όλο και περισσότερο, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τη ματαίωση του λάθους και να επιλύουν πρακτικά προβλήματα. Το εργαστήριο αυτό επιδιώκει να απολαύσουν τα παιδιά τη ρομποτική, μακριά από ανταγωνιστικές λογικές, μέσα σε ένα κλίμα ομαδικότητας, αποδοχής και παιχνιδιού.

Ρομποτική για παιδιά 6 με 8 χρονών

Τα παιδιά θα εξασκηθούν στην κατασκευή και προγραμματισμό απλών ρομπότ, χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό της Lego Education WeDo 2.0. Μέσα από τις κατασκευές θα αναπτύξουν δεξιότητες παρατηρητικότητας και αντίληψης, ενώ παράλληλα θα κατακτήσουν έννοιες της φυσικής και της μηχανικής, όπως η μετάδοση της κίνησης, οι δυνάμεις, η βαρύτητα και η τριβή. Ακόμη, θα πειραματιστούν με τις εντολές του προγραμματισμού, μαθαίνοντας την έννοια του αλγορίθμου και βλέποντας τις εντολές τους να εκτελούνται ζωντανά μπροστά τους.
Οι κατασκευές θα δημιουργούνται στα πλαίσια θεματικών πρότζεκτ με θέματα περιβάλλοντος, φύσης και πολιτισμού και τα παιδιά θα ενισχύονται να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα έργα.

Ρομποτική για παιδιά 9 με 12 χρονών

Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό Lego Mindstorms EV3, τα παιδιά θα εξασκηθούν σε αναβαθμισμένες έννοιες STEM για την κατασκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ. Μέσα από πιο περίπλοκες κατασκευές, θα πειραματιστούν με τα κατασκευαστικά υλικά της Lego και τις ιδιότητές τους, για να μάθουν να δημιουργούν ρομπότ τα οποία θα εκτελούν τις αναβαθμισμένες εντολές τους, προκειμένου να επιλύσουν τις εκπαιδευτικές αποστολές που θα τους δίνονται. Έτσι, θα εξασκήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, τη λογική και αναλυτική τους σκέψη και τον κριτικό στοχασμό για επίλυση προβλημάτων.
Οι κατασκευές θα δημιουργούνται στα πλαίσια θεματικών πρότζεκτ με θέματα περιβάλλοντος, φύσης και πολιτισμού και τα παιδιά θα ενισχύονται να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτότυπα έργα.